yarn:  Tapestry wool (Anchor).
fabric + count:   Penelope canvas with 10.2 mesh/inch (40/10cm).
technique:   Basketweave stitch over 1 mesh.
needle:   18 or 19 tapestry needle.
stitch size:   10.2 st/inch (4/cm).
De basketweave-steek geeft kleine diagonale steekjes aan de voorzijde en op de achterzijde ontstaat een vlechtpatroon van lange horizontale en verticale steken. De steek geeft een stevig vormvast resultaat en verbruikt relatief veel garen. Het vraagt enige oefening om de basketweave-methode goed in de vingers te krijgen. Je begint in de rechterbovenhoek te borduren en maakt diagonale rijen – daarom lees je het telpatroon ook anders en dat is even wennen.

Let op! Penelopegaas met 40 mz/10cm (10 hpi) wordt veel gebruikt met tapisseriewol van b.v. Anchor. Dat is een prima combinatie als het gaas bedrukt of beschilderd is. Bij blanco stramien zal bijna iedere borduurster de (witte) ondergrond als een soort 'roos' tussen de steken gaan zien. Het valt nog niet erg op bij een klein proefje maar bij een groter werk kan het zeker teleurstellend zijn. Kies liever een iets fijner stramien, b.v. monostramien met 46 mz/10cm (12 hpi).

 
needlepoint in basketweave on penelope canvas
4.9 inch 3 inch 1 inch 2
This page is part of www.stitchpoint.com. This is (the beginning of) an overview of many samples, made to one single charted design. The pattern is made with many kinds of threads and stitching fabric in various stitches and techniques.
Print your own words as charted design and stitch them in cross stitch or backstitch.